Nordisk Morris Minor Lager A/S

Sri Lanka Hjælp Rapport

Februar 2005

Tak for jeres støtte og penge.

Forholdene var meget tæt på det, jeg forventede, da jeg ankom den 22. januar. Inden jeg rejste overførte jeg 29.500 kroner fra kontoen "Hjælp Sri Lanka" til en ny checkkonto i min bank i Sri Lanka. De blev til 510.991 rupees.

Jeg har skrevet 38 checks ud på i alt 441.301 rupees, heraf 57.310 til indkøb af 20 stetoskoper og 6 blodtryksmålere til et Ayurveda hospital, der havde mistet deres udstyr. De havde skaffet forsyning af planter, olier og naturmedicin og manglede stetoskoper og blodtryksmålere for at komme i gang med arbejdet. Der er ca. 100 ansatte på hospitalet.

Resten, 383.981 rupees, blev givet til 39 familier så de kunne købe det, de havde mistet, og arbejde som før.

I gennemsnit 9.845 rupees = 580 kroner pr. familie.

Disse 39 familier tæller ca. 300 personer, og det giver i snit ca. 75 kroner pr. person, for at få tilværelsen til at fungere igen.

Den "dyreste" var en dame som mistede sin mand og symaskine. Vi kunne give hende en symaskine til 32.500 rupees = ca. 1910 kroner. Nu kan hun forsørge sig selv, og er ikke mere en byrde for landsbyen.

Et andet yderpunkt var 3 familier, som arbejdede sammen om at fiske på floden. De havde mistet deres båd og redskaber. For 10.000 rupees = 588 kroner kunne de genanskaffe, og tjene penge som før. I de 3 familier er der 25 personer. Det er 23,50 pr. person, for at de kan leve som før. Bortset fra at deres huse er ødelagt!

Efter at jeg lavede denne udregning, fik jeg overført 9.500 kroner fra Danmark. Også disse penge blev fordelt efter samme princip; hjælp til at genoptage arbejdet.

I alt bliver det ca. 400 mennesker, vi har givet en håndsrækning.

Vores penge rækker utrolig langt, når de bliver givet rigtigt ud.


Det har været en overkommelig opgave (for mig) og en god oplevelse at formidle jeres penge til mennesker, som var i nød. Der er tusinder af tilfælde, hvor et mindre beløb kan ændre håbløshed til aktivitet.

Endnu er ingen af de mange millioner indsamlet af de store organisationer nået ud direkte til de ramte, i form af andet end mad og telte, og ingen forventer, at det vil ske.

Mange har ingen håb om hjælp, da de ikke er bosat i de ramte områder. En mekaniker mistede sit svejseudstyr og værktøj, da han var på vej til en opgave. Han bor inde i landet, og kan ikke regne med hjælp. Nogle handlende har mistet varer de var på vej for at levere. Der er flere, der har mistet grundlaget for deres eksistens, selv om de ikke bor i de ramte områder, og de har ingen håb om hjælp.

Mange sidder uvirksomme i en lejr, fordi de ikke kan komme tilbage til deres ruiner.

Regeringen har forbudt genopførelse af bygninger i en afstand af 100 meter fra stranden.

Der sker mange selvmord, fordi folk har mistet så meget, og ikke kan tro på, at de har en fremtid.


Vi har fulgt en meget enkel procedure. Vi (mine ansatte i firmaet) finder frem til folk, vi kan hjælpe med værktøj og redskaber eller andet, så de kan tjene penge. De møder så op på mit kontor og efter en kort forklaring om deres ønsker, har jeg skrevet en check ud.

Det var helt tydeligt, at de fik nyt mod, og at de var overraskede over at få penge så hurtigt. Det er vigtigt at komme i gang hurtigt. Det er ødelæggende for ellers aktive mennesker ikke at være i stand til at foretage sig noget.


Desværre ser det ud til, at der stadig vil være et stort behov, når jeg kommer til Sri Lanka i Maj måned. Jeg har mødt opgaver, der er større end det, vi kan klare, og jeg kunne godt tænke mig at have en million eller to næste gang!


Søndagen før jeg rejste hjem, var jeg på besøg for at se, hvad folk havde fået for pengene. Det er meget fattige mennesker vi har hjulpet.

Da så mange andre også har mistet meget, har de ikke haft en chance for anden hjælp. Vi har svært ved at forstå, at det er umuligt at låne lidt for at komme i gang. Selv større firmaer er i alvorlige vanskeligheder, fordi deres bank ikke kan eller vil støtte dem.

Har du en ide om, hvad vi kan gøre for at hjælpe, hører jeg meget gerne fra dig.

Venlig hilsen
Anton

Dharmadasa
Dharmadasa, vores dæk mand, fik hjælp til vulkaniseringsapparat, kompressor og værktøj. Alt var skyllet væk eller ødelagt af saltvand.

Lolita
Lolita fik hjælp til en ny salgsvogn, vægt og varelager. Nu er hun på sin vante plads, og tjener til familiens underhold.

Mahathun
Mahathun fik hjælp til anskaffelse af vægt, varelager og materialer. Boden lavede han selv, og nu er det næsten som før.

Nishantha
Nishantha fik penge til svejseværk og værktøj. Her er han i gang med at reparere motoren til en 3-hjuler.

little stall
Denne lille bod ved hovedvejen er den første, der er kommet i gang igen. Det meste i nabolaget er jævnet med jorden.

little stall
- og nu kan hun igen betjene kunderne. Forretningen går strygende, da hun er den første, der kom i gang i området.

tent camp
En teltlejr er bedre end ingenting, men bedst var, om de kunne gå i gang med genopførelse af deres huse.

Milinona and wife
Milinona er nu i gang med at støbe sten med hjælp fra konen. Sand og cement blev skyllet væk, og elmotoren til rysteren ødelagt.

Suresh and Ranjan
Suresh og Ranjan viser fiskenet frem. Båden er ny og stadigvæk ikke tæt. Det er utroligt, at så lidt kan forsørge 3 familier.

Leelawathie
Leelawathie er stadigvæk noget trist efter tabet af manden. Symaskinen er endnu ikke klargjort, men forhåbentlig får leverandøren snart tid til at komme.

Ratnapala
Ratnapala fik en ny cykel og en vægt. Nu er han på vejen igen med fisk.

Fresh fish
Friske fisk. Når disse er solgt, går turen til stranden igen efter frisk forsyning.

smiling
Også her var varelageret skyllet væk og ødelagt, men nu smiler ejeren igen.

Banana Hotel
Happy Banana under genopførelse.

Da jeg besøgte stedet én af de første dage, var ejeren Janet ret optimistisk, og regnede med at åbne igen i februar.

Da jeg besøgte ham igen kort før min afrejse, var han mere eller mindre kørt fast. Han havde regnet med, at han kunne få kredit hos leverandørerne, men de har også haft store tab, og kan kun sælge mod kontant. Han mangler nu 2 millioner rupees = 120.000 kroner for at kunne fuldføre.

Jeg håber, det bliver muligt at hjælpe ham. Det betyder meget, at han kommer i gang. Der er 10 til 12 arbejdspladser, og mange småhandlende i området er afhængige af turisterne.

Han er interesseret i et afdragsfrit lån i mindre portioner, og forrentningen kunne være 2 til 3 ugers frit ophold om året, indtil lånet er betalt tilbage. Hvis nogen har en ide om, hvordan det kunne arrangeres, vil jeg meget gerne høre om det.

Banana Hotel
Happy Banana Hotel.

Banana Hotel
Happy Banana Hotel.